Ministerin "tuuraajana"

Haastava keissi
Jenni Turunen, 
3. helmikuu 2012 14:50
JAA:

"90-luvun jälkipuoliskolla kokemattomana ja ”nuorena” EU-virkamiehenä menin ensimmäistä kertaa pääministerin johtaman EU-ministerivaliokunnan kokoukseen tasa-arvoministerin avustajan roolissa. Jännitin. Minulle kerrottiin, että sisälle kutsutaan kun aika on ja puheenvuoro annetaan tarvittaessa. Näillä eväillä menin sisälle heti kokouksen alussa klo 8, kun kutsu kuului. Asetelma ei ollutkaan aivan odottamani. Pääministeri ei ollut paikalla, hänen sijaisenaan puhetta johti Eurooppa-ministeri Ole Norrback. Kauhukseni näin myös, että tasa-arvoasioista vastaava ministeri Terttu Huttu-Juntunenkaan ei ollut paikalla. Mitenkäs nyt toimitaan? Ajatukset risteilivät päässäni mutta poiskaan en voinut rynnätä.

Puheenjohtaja aloitti eikä muistiini ole tarkemmin tallentunut seuraavien sekuntien tapahtumat; havainnoin vain äkillisen hiljaisuuden ja sen, että tuolloinen työministeri Liisa Jaakonsaari katsoi minua kysyvästi. Katsoin puheenjohtajaa, joka katsoi minua ja sanoi "avustaja". Tulkitsin saaneeni puheenvuoron. Aloitin hiukan epäröiden edessäni olevan neuvoston asialistan ensimmäisestä asiasta, joka ei ollut edes sosiaali- ja terveysministeriön vaan työministeriön asia. Olin juuri päässyt vauhtiin työministeriön asioiden selostamisessa, kun ovi avautui ja sisään astui pääministeri Lipponen huomenten ja ystävällisten hymyjen saattelemana. Pääministerin kihlaus oli taidettu julkaista juuri edellisenä päivänä. Kun pääministeri oli asettunut puheenjohtajaksi, hain katseellani apua EU-sihteeristön päällikkönä silloin toimineelta Eikka Kososelta, joka nyökkäsi, että jatka vain. Minä jatkoin. Puheeni keskeytyi jälleen, kun ovi avautui. Tällä kertaa minulle tutumpi tasa-arvoministeri Huttu-Juntunen astui sisään myöhästymistään anteeksi pyydellen. Ministeri Jaakonsaari huikkasi anteeksipyyntöön iloisesti, että ei se mitään Terttu, sinunkin asiat on täällä jo esitelty, eihän sinua enää tarvita.

Älysin kuin salamaniskun saaneena, että olin ensinnäkin esitellyt tasa-arvoministerille kuuluvat asiat ilman että ministeri oli paikalla ja sen lisäksi pulputtanut myös työministerin asiat, jotka eivät edes kuuluneet toimivaltaani. Mitenkä tässä näin kävi? Toivoin, että maa olisi auennut allani.

Miten kokous osaltani päättyi, sitä en enää (onneksi?) muista. Ymmärsin sekoilleeni, tosin puheenvuoron saaneena. Jos olisin ollut järkevä, olisin esittänyt kokouksen pj:lle työjärjestysluontoisen kysymyksen asioiden käsittelystä kun ministerinikään ei ollut vielä paikalla. Vaivaantuneena soitin Huttu-Juntuselle, joka vain totesi reippaasti, että no eihän se mitään, hän itse mokasi kun myöhästyi. Ja pitihän jonkun ne asiat kokouksessa esitellä.

Kiitollisena muistan ministerini lupsakkaa suhtautumista hämillään olleen virkamiehen sähläykseen. Itsekin muistelen episodia huvittuneena. Joskus voi protokolla vähän viirata - pääasia, että asiat tulevat hoidetuiksi!"

Päivi Romanov, Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslian kansliapäällikkö

Päivi Romanov haastoi eläkkeellä olevan EU-tiedottajan Marjatta Hautalan kertomaan seuraavan Haastavan keissin.

Aiheesta lisää